Стилове в интериорния дизайн на апартамент

Уютна атмосфера, хармонично съчетание между функционалност и индивидуалност е нещото, което се нарича стил и към което “ВБ студио” ООД се стреми във всеки свой интериорен проект. Нашите дизайнери работят с най-различни стилове и стилистични направления. Интериорният дизайн е повече от разработването на един идеен проект. Той представлява комплексна услуга, която придава тежест и съчетава удачни компоненти както при предварителното планиране, така и при реализирането на интериорния проект в съответствие с новите тенденции и предпочитанията на клиента. Крайната цел на този комплексен процес е изящен, красив и уютен финал. В тази статия ще разгледаме стиловете в интериорния дизайн на апартамент.Футуризъм

Човечеството от древни времена изследва небесното пространство, а особено голям интерес към Космоса хората започват да проявяват след напредването на новите технологии в ХХ век. В резултат на този интерес възниква стилът Футуризъм.

В този стил голямо внимание се обръща на архитектурата. Заоблени ъгли между стените, тавана, пода, аркообразни врати и прозорци, асиметрични ъгли – всичките тези елементи служат за основата на този интериорен стил. Във футуристичния стил най-често присъства стъклото и стоманата. Най-често се използват неутрални цветове, върху които се открояват необичайните форми на мебелите и аксесоарите. За стените са изключително подходящи стоманени панели. В този стил винаги присъства много светлина. Обръща се внимание не само на централното осветление, но и на по-малки осветителни тела, които може да се разположат в най-различни точки на помещенията. Светлината е важна за стил Футуризъм и поради това, тя се използва за осветяване на полици, ниши, картини, пода и тавана.


Американски стил

Този стил има своите отличителни черти. Най-много този стил подхожда на общителни и комуникативни хора, които обичат да се забавляват и предпочитат веселите компании и шумни семейни сбирки. Този стил може да се види във всеки американски филм или сериал, където виждаме, че американците живеят в големи къщи и почитат традициите. Ето защо първата отличителна черта на Американския стил са големите помещения, които често са разделени с бар-плот, мека мебел и подвижни прегради. За този стил са характерни материали в естествени структури и тонове: дървесина, мрамор, камък и др. В Американския стил присъстват арки, ниши, шкафове, които служат и за прегради в стаите. Специално място се отделя за гардеробната - цяла стая или голям вграден гардероб. В трапезарията и хола се използват големи полилеи, с цел обозначение на по-специалните стаи, а в останалите помещения се използва комбинирано осветление: настолни лампи, лампиони и аплици. Кухнята в Американски стил обикновена е в светли тонове и задължителен централен плот – зона за готвене.


Неопластицизъм

Този стил е сходен със Суперматизма на Малевич, макар никога да не са се пресичали. Неопластицизъм е напълно геометричен стил в интериорния дизайн. Различните елементи в този стил имат закономерен, рационален стил в чист цвят. Често това са плоскости и линии, от които дизайнерите създават сложни конструкции. По-рано този стил бе много популярен сред творчески хора, които предпочитат ярки цветове с изображения на геометрични форми в пространството. Днес този стил е широко актуален не само в интериорния дизайн и архитектурата, а дори в облеклото и приложното изкуство. Стилът Неопластицизъм е характерен с добре осветени и големи свободни пространства. Най-често се използват цветовете: син, жълт и червен, а от ахроматическите – бял, черен и сив. Благодарение на това съчетание се създават една модулност на пространството. Използват се окачени тавани с ярки цветове и строги линии.


Рационализъм

Този интериорен стил предполага рационално използване на жилищната площ с цел практично подреждане на мебелите и аксесоарите. Преди всичко този стил изисква просторно помещение, където не трябва да има голямо количество всевъзможни елементи. Както се казва: „Скромно, но с вкус“. За Рационализма са подходящи високи прозорци, гладки стени, огледални повърхности, които значително разширяват пространството. Мебелите винаги се подреждат в строго отредени за тях зони. Подходящи са обикновени мебели с кръгла или правоъгълна форма. За оформянето на стените се използва венецианска мазилка, а за пода плочки в светли, опушено-сиви, бежови или на хромиран метал тонове. Максимум естествена светлина. Този стил е много подходящ за апартаменти и къщи на прекалено заети, работещи хора.


Суперматизъм

Основоположник на този стил е Малевич. Той бе първият, който придава голямо значение на това направление. Този стил бе едно от направленията в абстрактното изкуство и е много актуален днес. Това направление е базирано на прости геометрични фигури, доведени до идеална чистота и изписани с локални цветове. Стилът Суперматизъм е разпространен в изкуството, архитектурата, декоративно-приложното творчество и интериорния дизайн. Интериорът в този стил изисква максимално отворена планировка на помещението. Тук е се спазва господството на цвета над формата. За тази цел се избира един основен цвят, който се допълва от няколко акцента. Днес дизайнерите използват следните цветове: черен, сив и кафяв. За този стил е характерно наличието на много светлина и осветителни тела с необичайни форми. Така интериорът придобива други оттенъци вечерно време. В Супрематизма се използват различни материали: стъкло, кожа, дърво, пластмаса и други синтетични материали. Този стил е характерен с мебели и аксесоари с необичайни форми с нюанс на авангарда. Често присъстват стенописи.


Поп-арт стил

С появата на масовото серийно производство вече всеки човек има възможност да придобие всевъзможни изделия, някои от които станаха много популярни. В превод от английски език popular art означава „популярно изкуство“. Този стил в интериорния дизайн представлява експлозия от цветове. Използват се ярки, колоритни картини, мазилка и по-рядко тапети. Фонът за тази цветна експлозия обикновено е стена и таван в бял цвят или светъл тон. Често в Поп-арта се използва студеното сиво, като отблясък на хромираната стомана. Използват се различни скулптури и портрети на популярни лица от света на шоу-бизнеса и политиката.


Деконструктивизм

Този стил е сравнително млад и е създаден от френския философ Жак Дерида. Първоначално този стил принадлежи изцяло на литературата, но с времето премивана и в други области на изкуството, архитектурата и интериорния дизайн. Като цяло този стил представлява „съчетаване на несъчетаемото“. При оформянето на интериорния дизайн в стил Деконструктивизм дизайнерите често използват няколко материала едновременно. С помощта на гипсокартон стилът може да бъде ефективно демонстриран върху стените във вид на неравни, релефни и изкривени повърхности. Използват се и дървени повърхности в една цветова гама, за предпочитане светла. Необичайно изглежда композиция от основен материал в съчетание с огледала, витражи или метални различни форми. Мебелите са с ярките цветове. Шкафовете и стелажите трябва да бъдат незабележими, затова често са вградени в стените. За кухня в този стил е характерно да присъства маса за хранене със стъклен плот, заобиколен от цветни пластмасови столове.


Минимализъм

Стил, за който са характерни елементарни геометрични форми, паралелни линии и свободно пространство, без излишни елементи. Отличителна черта на този стил е малкото количество мебели. Днес в епохата на новите технологии, минимализмът е много актуален. Това направление дава възможност за освобождаване на пространството от излишни предмети с цел да не се нарушава цялостната хармония. Използват се подовите настилки ламинат, дюшеме и паркет. В кухнята присъстват плочки, а в спалнята мокет. Актуални са и саморазливни полимерни подови покрития. Характерно  за този стил е наличието на стъклена стена, както и панели от истински или изкуствен камък. Таванът е равен, в един тон. В Минимализма се използват просто, функционално и хармонично подбрано обзавеждане.


Хай тек

Днес този стил е един от най-актуалните в интериорния дизайн. Дизайнерите често използват сложно структурирани пространства и конструкции. Характерни материали за този стил са стъклото, пластмасата, металът и бетон. Хай тек е подходящ за големи пространства, като се разделят на определени зони с помощта на прозрачни подвижни прегради, стъклени врати и паравани с алуминиеви рамки. Мебели в стил Хай тек са изчистени без пъстри тапицерии. Това са стилни меки мебели в един цвят, маси със стъклени плотове с кръгла или правоъгълна форма, столове с метални крака, стелажи със стъклени рафтове. Осветлението е вградено в стените. Използват се висящи халогенни лампи. Този стил е характерен с лекотата и простотата на форми.

Адрес

ВБ студио Архитектура
София, п.к.: 1618
ул."Паскал Тодоров" 10

vbstudio@abv.bg

Обадете ни се:

+359 888 870 917

+359 887 225 735

Работно време

SFbBox by website

Search