Доколкото е известно, първите мебели са се появили в Египет, при това доста интересни модели. В резултат на археологически разкопки на древните царски гробници, са били открити красиви сандъци от слонова кост и тюркоаз, табуретки от животински кости, а някои от тях са били дори сгъваеми.
Съвременните мебели разбира се, са доста по-различни и са неизменна част от ежедневието ни. Мебелите са навсякъде около нас – в дома, офиса, болницата, летището, магазина, фризьорския салон и др.
Днес мебелите са елемент от интериорния дизайн, без тях той е невъзможен. Предметите от обзавеждането, както наричат още мебелите, са предназначени да улеснят ежедневната човешка дейност като спане, хранене, почивка, седене и не на последно място за съхраняване на дрехи, инструменти, книги и кухненски прибори. Освен всичко, мебелите се използват и в декоративното изкуство, а някои от тях имат дори религиозно значение.

Домашните мебели са един доста обширен раздел, на който дизайнерите от архитектурно бюро “ВБ студио” отделят специално внимание при разработване на един дизайнерски проект. Считаме, че една сграда, без значение от предназначението й, трябва да има не само стабилна конструкция и идеален външен вид, но и комфортен и привлекателен интериор. Именно лампите, часовниците, диваните, скриновете, шкафовете, секциите, масите и други предмети от обзавеждането придават уютна, очарователна и оригинална атмосфера на едно жилище.
Стилът на обзавеждане от своя страна пък разкрива характера на собственика на жилището, а стилът на един офис отразява положението и статута на дадена компания. Известно правило е, че колкото по-дизайнерски е обзаведен един офис, толкова по-стабилно финансовото състояние на собственика му.
Въпреки множеството тенденции, някои предпочитат да се връщат към миналото, като предпочитат обзавеждане в древно-гръцки, бароков, ренесансов, готически или викториански стил. Други пък се стремят към съвременни стилове като: функционализъм, минимализъм, поп-арт, хай-тек, деконструктивизъм, еклектика и стилизация, а трети направо избират кич, което обикновено се получава при смесване на стилове без професионална помощ.
Разбира се, от голямо значение са и материалите, от които са изработени мебелите. Някои предпочитат дърво, други ратан, трети метал или пластмаса.
Днес обзавеждането е тясно свързано и с инсталацията на електро-уреди. С динамичното развитие на новите технологии в нашето ежедневие все повече навлиза електронната техника, като се превръща в част от мебелите. Все повече съвременни мебели, особено кухненските, са пригодени за електроуреди.  
Ние от архитектурно бюро “ВБ студио” като архитекти смятаме, че няма невъзможни неща в дейността ни и за да облекчим нашите клиенти, сме създали собствено производство на мебели. При процеса на разработване на техническите решения за всяка една мебел участват проектантите от екипа, а това е гаранция за съчетаване на различни виждания и реализиране на най-сложните композиции.

     Адрес

ВБ студио Архитектура
София, п.к.: 1618
ул."Паскал Тодоров" 10

vbstudio@abv.bg

Обадете ни се:

+359 888 870 917

+359 887 225 735

Работно време

SFbBox by website

Search